Akvarel: Malování volným tahem 2. díl - POP-UP přání

Věřím, že jste pilně procvičili všechny základní tahy z minulého dílu malování volným tahem, a tak je na čase přejít k samotné výrobě pop-up přáníčka. Můžete se vám hodit k blížícímu se Dni matek nebo ho využijte jako narozeninové či jiné přání. Čeká vás hodně malování, stříhání a lepení, tak pojďte rovnou na to!

Do clanku 3

 

Pomůcky a potřeby

Produkty

 

1. Krok

Začněte tím, že si namalujete všechny květy a listy, kterými chcete přání naplnit. Zkuste co nejvíce používat volné tahy. Květiny malujte spíše menší, tak aby se Vám dobře vešly do přání o formátu A5. Doporučuji namalovat si pár větších květů, několik středních a poté více drobných kvítků, bobulek či poupátek na výplň volných míst. Lístky zkoušejte v různých tvarech, větší i menší, složené i jednoduché a střídejte odstíny zelené.

Celý proces malování i výroby přáníčka můžete vidět u mě v IGTV ve videu. Jak si všimnete, většinu květin jsem po zaschnutí doplnila druhou vrstvou, díky níž jsem zvýraznila lístky a přidala stíny. Lístečky jsem zase za sucha doplnila jednoduchým žilkováním. Pomalovala jsem sice dva listy A4, ale nespotřebovala jsem všechny motivy, takže klidně můžete namalovat méně. A kdyby se při lepení ukázalo, že pár květů či lístků schází, vždy můžete dodatečně domalovat další.

Nezapomeňte, že malování volným tahem je uvolněné a hravé. Jde nám o zachycení základního tvaru květu a lístků, ale nezabýváme se přílišnými detaily. A tak i když vám květiny budou třeba připadat příliš jednoduché, uvidíte, že až je vystříháte a nalepíte, výsledek bude působit krásně!

akvarel květiny a lístky

 

2. Krok 

Nyní přichází asi ta nejméně zábavná část procesu – vystříhat všechny květiny a listy, které jste si namalovali. Použila jsem malé vyšívací nůžtičky a šlo to s nimi velmi dobře. Místo vyšívacích samozřejmě klidně použijte nůžtičky na manikúru, které máte doma jistě všichni. Kolem motivů jsem nechávala při střihání malou mezeru. Tím, že vnitřek přání je také bílý, tak to nijak nevadí a střihání to jednoznačně velmi ulehčí a urychlí!

3 (2)

 

3. Krok

Au… Taky vás tolik bolí ze stříhání ruka?  Ale to nejhorší máte za sebou! Nyní se vrhnete na výrobu základu samotného přání. Nejprve si vezměte jeden list obyčejnějšího akvarelového papíru či klasické čtvrtky, obraťte na výšku a ve středu si naznačte rýhu. Nemáte-li plastový nožík na přehýbání a rýhování, stejně dobře vám poslouží špička rýsovacího trojúhelníku, nebo třeba jeden z hrotů vidličky.

1 akvarelové skládané přání

 

4. Krok

Aby bylo vaše přání opravdu pop-up, vyrobíte si nyní základ, na který budete jednotlivé květy a listy lepit. Vezměte druhý list čtvrtky, dejte si ho na šířku a odměřte 14 cm. Odstřihněte a vznikne vám papír o rozměrech 21 x 14 cm. Přes celý papír si udělejte rýhy ve vzdálenosti 2 cm.

2 akvarelové skládané přání

 

Překládejte jednotlivé dílky na střídačku a složte jako klasickou harmoniku. Poskládaný papír roztáhněte, levá část, která bude přilepená na horní straně přání by měla hranou papíru směřovat nahoru a ohybem dolů. Od ní odpočítejte tři horní ohyby (celkem 6 dílků po 2 cm), přidejte další jeden dílek a v horním ohybu zbytek odstřihněte.

3 akvarelové skládané přání

 

Ze zadní strany vaší harmoniky udělejte v každém patře alespoň jeden „minischůdek“ a to pomocí dvou krátkých nástřihů cca 1 cm od sebe. Prsty vystřižený kousek zespodu promáčkněte dopředu. Na spodní část (zkontrolujte si, aby „schody“ podstavce směřovaly správným směrem) naneste lepidlo a přilepte na spodní stranu přání. Naneste lepidlo i na druhý konec a přilepte k horní straně přání. Klidně na chvilku zatižte knihou a nechte dobře zaschnout. Poté můžete opatrně rozevřít.

4 akvarelové skládané přání

5 akvarelové skládané přání

 

5. Krok

Nyní začněte lepit jednotlivé květy a listy na připravené „schody“ základu. Je dobré začít největšími květy a poté postupovat odzadu směrem dopředu a po „schodech“ sestupovat dolů. Jakmile dolepíte poslední lísteček, užijte si ten efekt pop-up přání při jeho otevírání. No není to krása?!

Do clanku 1

 

6. Krok

Pokud chcete, můžete úplně klidně skončit u šestého kroku, vepsat pod květiny věnování a přání máte hotové. Pokud ale chcete přání dotáhnout ještě o kousek blíž k dokonalosti, pokračujte se mnou a pojďme se trochu pověnovat vnější straně přáníčka. Jelikož přilepený pop-up základ trochu zvlnil přední stranu, rozhodla jsem se nerovnosti zakrýt. Chtěla jsem něco jemného, a proto jsem zaexperimentovala s malbou na průsvitný pauzovací papír. Jelikož tento typ papíru nemá dobrou absorpční schopnost, je dobré mít ve štětci při malování méně vody. Volnými C tahy si namalujte tři květy růže (nebo jiné květiny) a po stranách doplňte jednoduchými lístky. Vystřihněte a poté přes obrázek napište libovolný text.

6 akvarelové skládané přání

 

7. Krok

Nyní nastal čas kartičku na přání připevnit. Můžete samozřejmě pauzovací papír s růžemi na přání jednoduše přilepit průsvitným lepidlem, nebo si ještě užít s pečetěním. J Na jednu pečeť budete potřebovala 2-3 kousky pečetícího vosku a pečetit budete dvakrát, aby papír hezky držel a zároveň se vyrovnal. Rozehřejte je v tavící lžičce nad plamínkem svíčky, nalijte na okraj kartičky a přiložte pečetidlo. Nechte pečetidlo na místě, dokud vosk nezaschne (já jsem počkala, než se mi rozehřál vosk na druhou pečeť). Připravte si druhou dávku vosku, nalijte na druhý okraj přáníčka, sejměte pečetidlo z první, a položte na čerstvou kaluž vosku. Nechte opět zaschnout a máte hotovo! No řekněte, dostali jste už někdy takto vymazlené přání?!

Pokud nemáte pečetidlo a speciální vosk, zkuste klidně zaimprovizovat s lepidlem z tavné pistole a místo pečetidla použít dno malé skleněné lahvičky (např. od éterického oleje). Nebo můžete využít vosk ze svíčky. Jen musíte počítat s tím, že klasický vosk trochu mastí. Proto si pečetě připravte na pečící papír, po ztuhnutí opatrně sloupněte a oboustrannou lepící páskou připevněte pečetě k obrázku a přání. Do vosku můžete klidně místo pečetidla otisknout i ozdobný knoflík, kamínek, nebo cokoliv drobného, co vám padne do oka.

7 akvarelové skládané přání

8 akvarelové skládané přání

 

Už víte, koho přáníčkem obdarujete? Moc se těším, až se s námi podělíte o vaše finální přáníčka a jsem zvědavá, jestli někdo projde všech 7 kroků.

Doporučujeme

Produkty

 

Krásný měsíc květen vám přeje

Tereza z Atelier Akvarel

Tereza z Atelier Akvarel

Tereza Cimbůrková • AKVARELOVÉ KURZY • AUTORSKÉ VZORY • OBRÁZKY • ambassador @yuppi.cz