Jak založit Bullet Journal krok za krokem

Už nějakou chvíli se odhodláváte založit si vlastní bullet journal, ale vlastně přesně nevíte, jak na to? Začněte spolu s naším návodem, ve kterém vám cestu za vysněným diářem jednoduše a srozumitelně popíšeme. V minulém díle seriálu o bujo jsme si vysvětlili rozdíl mezi jeho jednotlivými verzemi, dnes se budeme věnovat především té kreativní. Nejprve si však povězme, co budeme při prvních krůčcích s bullet journalem potřebovat.

inspirace na bullet journal

 

Než začnete plánovat – základní pomůcky

Pomůcek pro bullet journal můžete mít nepřeberné množství a vše si podrobněji ukážeme v příštím článku. Pro úplný začátek si však vystačíte se dvěma základními věcmi. Nejprve si pořiďte blok s čistými, ideálně však tečkovanými stránkami. Tečky vám usnadní kreslení i psaní, ale po dokončení tvoření nebudou působit rušivě. Pokud se chcete ve svém bujo věnovat různým výtvarným technikám, od krasopísma po akvarel, zvolte blok s vysokogramážním papírem. Mezi bullet journalisty je velmi oblíbenou značkou Leuchtturm1917 – kvalitní papír je samozřejmostí a potěší i nepřeberné množství barevných či formátových variant.

Druhou nezbytností je kvalitní černý liner. Ten využijete zejména při rýsování tabulek a kreslení, ale také při vytváření ozdobných nadpisů, které v bujo nesmí chybět. Stránky budou působit celistvěji, když budete s černým fixem psát i své poznámky. V takovém případě si pořiďte jeden tenčí a jeden silnější fix. A protože tvoříme diář kreativní, nezapomeňte ani na barevné fixy, jako jsou Tombow, Stabilo nebo o něco levnější, ale přesto kvalitní štětcové fixy Karin.

bullet journal česko

Zápisník, kvalitní černý fix a několik barviček. To je vše, co do začátků potřebujete.

 

Klíč k vašemu plánování     

A nyní už k něčemu praktickému. Kromě úvodní stránky, na kterou si můžete napsat oblíbený citát nebo aktuální rok, se může ve vašem prvním bullet journalu objevit také klíč. Klíč, nebo jinak řečeno legenda, je seznam ikonek, které budete při plánování používat. Každá ikonka tak tvoří jakýsi kód, který vizuálně znázorní vaše povinnosti na každý den. Výhodou je přehlednost a snadné zaznamenávání.

Ikonky mohou mít jakoukoliv podobu, záleží především na tom, co nejčastěji děláte. Inspiraci najdete jak v tomto článku, tak na obrázcích na internetu. Hledejte například pod názvem: bullet journal key, bullet journal icons.

bullet journal klíč

Klíč je seznam jednoduchých ikonek pro vaše plánování.

 

Seznam stránek a přehled všech měsíců

Po klíči zpravidla následuje seznam stránek. Ten poslouží pro lepší orientaci v diáři. Některé bloky přímo určené pro bullet journal už jej mají předtištěné. V opačném případě si narýsujte jednoduchou tabulku, jako na obrázku níže. Ideálně si pro tento seznam vyčleňte dvě strany – nebudete se muset strachovat, že vám v průběhu roku dojde místo.

Velmi praktickou stránkou je přehled všech měsíců. Jde o malé kalendáře na každý měsíc, u nichž si záměrně vynechte místo pro poznámky. Bullet journal je totiž diář, který můžete tvořit z měsíce na měsíc, což je jeho pozitivní i negativní stránka. Pozitivní v tom, že si každý měsíc uzpůsobíte aktuálním potřebám a aktivitám, na druhou stranu je někdy těžké plánovat v něm dopředu. Přehled měsíců vám tento problém úspěšně kompenzuje, důležité události si do něj bez problému zapíšete na kterýkoliv den v roce.

bullet journal obsah

Pokud váš diář nedisponuje předtištěným obsahem, vytvořit si ho můžete i sami.

 

bullet journal měsíční přehled

Výpis měsíců s volnými řádky vám umožní plánovat na několik měsíců dopředu.

 

Bullet Journal jako z pohádky: kreativní stránky

Opravdová zábava začíná. Jakmile si vytvoříte základní stránky, můžete se pustit do skutečného kreativního bullet journalingu. Pro každý měsíc si namalujte úvodní stránku, která jednotlivé měsíce vzájemně oddělí, a navíc oživí váš diář. Vytvářet je můžete postupně, na konci každého měsíce, nebo najednou na začátku roku. Vaše úvodní stránky mohou obsahovat kresby tematické dle ročních období nebo zkrátka podle toho, na co máte zrovna náladu.

Po úvodní stránce pro daný měsíc máte dvě možnosti pokračování: buď začnete rovnou plánovat do týdenních layoutů nebo si připravíte soubor kreativních a seberozvojových měsíčních stránek. Těch je opět nepočitatelně, ale uveďme si alespoň ty nejzákladnější:

 

  • Měsíční To Do list – jeden řádek pro každý den
  • Kalendář – tabulka na jednu stránku pro nejdůležitější události
  • Habit tracker – sledování osobních návyků
  • Brainstorming – stránka pro poznámky, nápady a náčrty
  • Deník vděčnosti  denní zápis jedné věci, za kterou jste vděční

 

bullet journal týdenní layout

Týdenní layout vytvořený akvarelovými barvami.

 

habit tracker

Habit tracker: Pomůcka pro sledování vašich osobních návyků.

 

Týdenní layout jako poslední krok

Posledním krokem k úspěšnému bullet journal startu je týdenní layout, tedy rozvržení stránky na jeden týden. Týdenní layout využijete pro plánování denních úkolů a aktivit a je to právě to místo, kde uplatníte ikonky z vašeho klíče. Týdenní přehled může být jednoduchý, funkční a minimalistický, v němž budete používat jednu barvu a sem tam nějakou samolepku, nebo si s každým layoutem můžete vyhrát a zdobit jej dle libosti.

Týdenní přehled vychází většinou na jednu stranu, ale pokud potřebujete místa více, nebojte se jej roztáhnout i na strany dvě. Více prostoru pro větší množství poznámek vám dopřeje komfort a především přehlednost. 

bullet journal diář

Své layouty můžete doplnit i roztomilými samolepkami.

 

seznam úkolů v bullet journalu

 

 

Tip na závěr: Pokud s bullet journalem začínáte poprvé, nepřipravujte si zbytečně velké množství kreativních stránek. Může se stát, že se hned při startu zahltíte a odradí vás, že nebudete stíhat stránky vyplňovat. Nebojte se experimentovat a zkoušet, co vám vyhovuje, ale raději se první měsíce držte jen několika stránek a postupně přidávejte.

 

Co si z článku odnést:

  • Bullet journal začněte s tečkovaným blokem a černým fixem
  • Vytvořte si úvodní stranu diáře, ale nenechte se odradit, pokud si s ní nevíte rady – klidně ji nechte prázdnou
  • Připravte si klíč s vlastními ikonkami
  • Přidejte seznam stran a přehled měsíců na celý rok
  • Promyslete, zda chcete tvořit úvodní stránky měsíců
  • Najděte si pár vyhovujících kreativních stránek – méně je více
  • A plánujte do týdenního layoutu!

Michaela Kolková
(Míša v Šálku)