Návod: Vánoční ozdoba

V prosincovém tutoriálu vyměníme lehkost a transparentnost akvarelu za mléčnou neprůhlednost a hutnost kvaše. Na kurzech říkávám, že pokud akvarel je taková nóbl varianta vodovek, pak kvaš je zase nóbl verzí klasické tempery. Kvaš seženete zejména v tubičkách a kromě barev samotných si vystačíte s klasickým akvarelovým vybavením.

Na kvaši, kromě jeho hustotě a skvělé krycí schopnosti, je oproti akvarelu rozdílné, že po uschnutí je barva tmavší než za vlhka, zatímco u akvarelu je tomu naopak. Pokud tedy přecházíte z akvarelu na kvaš, doporučuji vám odstíny barev před malováním ozkoušet na papírku vedle a počkat na zaschnutí, abyste docílili ideálního odstínu a intenzity barvy. Připravila jsem si pro vás návod na papírovou ozdobu, na jejíž pomalování se kvaš úžasně hodí. Ale máte-li po ruce pouze akvarel nebo třeba i jen pastelky, určitě si můžete ozdobu vyrobit také. 

Ozdoba final na výšku

 

Pomůcky a potřeby k malbě

 

1. Krok

Stáhněte si zdarma z webu šablonu ozdoby. Vytiskněte a po vystřižení ideálně obkreslete na obyčejnou čtvrtku, nebo jiný silnější papír, aby se vám ozdoba lépe opakovaně obkreslovala. Vystřiženou šablonu si obkreslete na akvarelový papír.

Ozdoba 1

 

2. Krok

Vyberte si základní podkladovou barvu, vymáčkněte trochu kvaše na paletku a s malým množstvím vody vymíchejte požadovaný odstín. Velkým štětcem naneste vrstvu na celou plochu ozdoby. Nechte zaschnout. Pokud si na začátku vymícháte barvu příliš hustou a během malování musíte přidat trochu vody, pravděpodobně nedocílíte zcela jednolitého podkladu, ale po zaschnutí se vám objeví šmouhy. Nicméně i kdyby se vám první podklad zdál trochu flekatý, nezoufejte, jakmile přidáte další vrstvy zdobení, nejednolitost podkladu nebude vidět. Nebo můžete přidat další vrstvu podkladu a opět nechat zcela zaschnout.

Ozdoba 2

 

3. Krok

Podklad máte hotový a čeká vás to nejlepší ze všeho - zdobení. Pokud chcete komplikovanější vzor, doporučuji si na podklad lehce obyčejnou tužkou naznačit kde budou jaké prvky. Budete si poté s barvou a štětcem mnohem jistější. Kdybyste náhodou potřebovali gumovat, tak nebojte, i z kvašového podkladu to jde, jen volte akvarelem osvědčenou plastickou gumu.

Ozdoba 3

 

4. Krok

Nyní si vymíchejte další barvu nebo barvy a přejděte ke zdobení. Pokud chcete vrstvit více barev na sebe, vždy počkejte, než předchozí vrstva zaschne. Postupujte po jednotlivých dílkách, dokud nebude celý povrch ozdoby nazdobený. Máte-li v zásobě metalické akvarelové barvy, určitě je zkuste v poslední vrstvě použít. Vypadají opravdu krásně a metalické odlesky se k Vánocům úžasně hodí.

Ozdoba 4

 

5. Krok

Nyní si zcela zaschlou ozdobu vystřihněte a nezapomeňte při střihání vynechat kousek na slepení. Na označené místo z předchozího obrázku naneste tuhé lepidlo a slepte ozdobu tak, aby první a poslední dílek na sebe hezky navazovaly. Spoj podržte cca minutu, dokud lepidlo nezaschne. Pokud by se vám ozdoba odlepovala, naneste znovu lepidlo a držte spojení o něco déle, ale kvaš na rozdíl od akvarelu se mi pokaždé slepil hned na poprvé. Po zaschnutí lepidla udělejte do každé špičky malou dírku silnější jehlou. Do jehly si navlékněte lanko nebo silnější nit a provlečete všemi dírkami. Stáhněte, aby se ozdoba zcela uzavřela a zavažte na několik uzlíků. Zkontrolujte si, jestli se vám jednotlivé dílky ozdoby pravidelně překrývají. Nyní už můžete ozdobu zavěsit na zvolené místo, nebo ještě dodat pomyslnou třešničku a navléknout jeden či dva korálky na vršek ozdoby. Pokud chcete, aby korálky držely na místě, provlékněte lanko či nit ještě jednou otvorem navlečeného korálku. Toto dvojí provlečení udrží korálek těsně u vršku ozdoby. Pokud byste si nebyli jistí, mrkněte sem ke mě na video z výroby a jistě finální kroky hravě zvládnete.

Gratuluji, právě jste si vyrobili vlastní originální ozdobu! Doufám, že z ní máte radost a věřím, že stejně jako já, nezůstanete jen u jednoho kousku.

Přeji Vám krásné a pokojné Vánoce a Světlo do každého dne.

Tereza z  Atelier Akvarel