Akvarel krok za krokem: Velikonoční zajíček

Velikonoce bez velikonočního zajíčka jsou jako Vánoce bez sněhuláka. Ani jedno není tak úplně ono. Proto si jednoho roztomilého velikonočního ušáka můžete spolu se mnou právě teď namalovat. Během dnešního malování si vyzkoušíte jak techniku malby do mokrého, tak i vrstvení jednotlivých lazur na sebe k dosažení prostorového efektu. Nově jsem kromě popisu jednotlivých kroků přidala i trochu té teorie (hledejte *TIP). Tak doufám, že vás bude malování nejen bavit, ale že se třeba i naučíte a dozvíte něco nového. Připravte si vše potřebné a hurá na to!

foto na web

 

Pomůcky a potřeby k malbě

 

1. Krok

Začněte skicou velkého vajíčka a do něj následně přikreslete i základní obrysy zajíčka.

*TIP: Na skicování pod akvarel není vhodné používat měkké tužky, protože se snadno rozmažou a šmouhy pod transparentním akvarelem pak mohou prosvítat. Velmi tvrdé tužky sice zanechávají jemnou a světlou stopu, ale mají tak tvrdou tuhu, že dělá rýhy do papíru, ve kterých se následně může shlukovat pigment. Proto si na skicování pod malbu pořiďte tužku ve střední tvrdosti s označením HB. Nejlepší guma je naopak ta měkká neboli plastická, aby nepoškodila povrch a strukturu papíru.

zajíček 1

 

2. Krok

Nyní si vezměte k ruce odstíny Sepia, Burnt umber a Payne’s gray a vymíchejte si nejprve zvlášť obě hnědé. Poté míchejte jednotlivé odstíny mezi sebou tak, abyste získali teplejší, studenější, ale také světlejší a tmavší variace.

První vrstva bude do mokra. Začnete opravdu světlým odstínem hnědé, který nanesete všude kromě očí, bílého okolí kolem čumáčku a vnitřku uší. Ještě za vlhka přidávejte do základní lazury další odstíny a zesilujte tmavost zejména na vnitřní straně uší, pod hlavou apod. jako na obrázku. Následně vymíchejte velmi světlý odstín Carmine a volným tahem štětce naneste do středu uší. Nechte obrázek zcela zaschnout.

*TIP: Do mokra malujeme proto, abychom získaly jemné přechody jednotlivých odstínů. Používejte klidně pouze silný štětec velikosti 10-12. Pokud však chcete přidat na určité místo obrázku opravdu jen trošičku tmavší barvy, sáhněte raději po tenčím štětci. Čím silnější štětec máte, tím více barvy do sebe nasaje, a tím více barvy také vypustí na mokrý podklad a barva se tím dále rozšíří.

zajíček 2

 

3. Krok

Nyní budete malovat do sucha a podle obrázku nanesete další vrstvu neboli lazuru, na určitá místa našeho zajíčka. Nezamalováváme celý podklad, protože pak bychom nedosáhli požadované plastičnosti obrázku. Tmavě hnědou namalujte oční víčka. Já jsem omylem sáhla po šedé a ta působila na obrázku příliš tvrdě, takže jsem na ně v dalším kroku nanesla ještě vrstvu hnědé. Vy tuto chybu nedělejte a zvolte rovnou hnědou. Také naneste světle růžovou z oušek na čumáček a do spodní části můžete ještě za mokra nanést tenkým štětečkem trochu šedé. Jako podklad před malováním tlamičky, naneste šedé linky od čumáčku k tlamičce a na bradu a rozmyjte je do ztracena. Získáte jen takový lehký stín. Sice náš zajíček stále vypadá tak všelijak, ale nebojte, v dalším kroku se začne vylupovat. :-)

zajíček 3

 

4. Krok

Stejně jako v předchozím kroku, přidejte další vrstvy na zajíčka, abyste opět zesílili plastičnost obrázku. Vytáhněte barvu srsti až pod zajíčkovu bradu. Tmavě hnědou naneste do vnitřní části oka a vymytým štětcem ji roztáhněte na zbytek duhovky. Tím získáte plynulý přechod v barvě a přirozený odlesk oka. Nezapomeňte kousek ona nechat bílý, jako na obrázku.  (Kdybyste přece jenom zapomněli, vždy se dá nakonec použít bílá krycí barva a odraz světla v oku domalovat.) Tmavě hnědou namalujte detaily na čumáčku a tlamičce a zkuste linky jemně a velmi opatrně rozmýt tenkým štětcem s čistou vodu, aby nebyly moc ostré.

zajíček 4

 

5. Krok

Pokračujte naposledy ve vrstvení hnědých odstínů a následně si vymíchejte barvu na pozadí. Já chtěla ještě trochu umocnit zajíčkovu roztomilost, a proto jsem zvolila mentolový odstín z pastelové paletky Mungyo. Můžete si ale samozřejmě zvolit barvu pozadí podle vaší libosti. Nechte kolem králíčka cca 2-3 mm mezírku, jinak vymalujte celý zbytek vajíčka. Počkejte, než obrázek zaschne.

*TIP: Abyste pozadí či jiné velké plochy zvládli tzv.na jeden zátah a nevznikly vám přechody, vymíchejte si dopředu dostatečné množství barvy. Když si jí vymícháte málo, budete muset malování přerušit, domíchat další a první část pozadí může mezitím zaschnout a napojení bude po zaschnutí viditelné.

zajíček 5

 

6. Krok

Už máte skoro hotovo! Stačí jen tenkým štětečkem domalovat řasy a vousky a je to. Tak co, povedl se vám?

 zajíček 6

 

Veselé Velikonoce přeje,

Tereza z Atelier Akvarel