Akvarel krok za krokem: Ptáček

I když je letošní duben na slunečné dny dost skoupý, jaro je tu a zpěv ptáků s ním. Ideální čas na to, si nějakého ptáčka také namalovat. Uvidíte, že s návodem krok za krokem to hravě zvládnete. Kromě popsaného postupu na následujících řádcích, můžete zkouknout i video, které jsem pro vás během malování natočila. Najdete ho u mě v IGTV. Věřím, že pak už vašemu malování nebude stát v cestě ani špetka strachu nebo nejistoty. Opravdu se ničeho nebojte a zkuste si ptáčka s námi namalovat, jedná se o poměrně rychlý obrázek, který vám zabere zhruba jen 30-45 minut.

 Do článku

 

Pomůcky a potřeby k malbě

 

1. Krok

Jako vždy, doporučuji začít skicou základních obrysů ptáčka sedícího na větvičce. Naznačte si také obrys bílé části na hlavičce ptáčka, abyste přesně věděli, kterou oblast máte při malování vynechat.

*TIP: Při skicování vždy nejprve vnímejte celkový tvar malovaného motivu. V tomto případě zakulacenost ptáčka, jemné linie, přibližnou délku ocasních per. Nepotřebujete kreslit žádné detaily, pouze si naznačit tvary a umístění. Nezapomeňte mít při kreslení lehkou ruku, nebo kresbu před malováním lehce přegumovat, aby vám pod malbou nezůstaly nechtěné stopy po tužce.

 1 (1)

 

2. Krok

Nyní si vymíchejte šedou, nebo pokud nemáte tak klidně černou barvu, a postupujte lehkými tahy od hlavičky až po špičku ocásku. Nezamalovávejte celou plochu, ale stejně jako já vynechávejte sem tam bílá místečka naznačující odlesky světla či světlá peříčka. Též si trochu pohrajte s intenzitou barvy. Ptáček pak bude působit plastičtěji, než kdybyste malovali stejnou intenzitou barvy. Malovala jsem kulatým štětcem číslo 10.

 2 (1)

 

3. Krok

Jakmile vám malba zaschne (klidně použijte opatrně fén a dobu schnutí si urychlete) vymíchejte si světlejší růžovou a kapku oranžové. Stejným štětcem namalujte ptáčkovi bříško. Začněte růžovou a jen na některá místa přidejte trochu oranžové. Snažte se bříško trochu vystínovat. Po stranách křidélek přidejte na intenzitě růžové barvy, naopak na středu bříška barvu buď zcela vynechejte nebo ji lehce vymyjte čistým a osušeným štětcem. Nechte zaschnout.

*TIP: Nezapomínejte, že akvarelové barvy po zaschnutí vždy trochu zesvětlají, tak si barvy záměrně pokaždé vymíchejte o tón intenzivnější, než je chcete ve výsledku mít. Také je výhodné mít po ruce kus papíru, na který si můžete barvy během míchání zkoušet a mít tak přesnější představu o výsledném tónu.

 3 (1)

 

4. Krok

Štětcem číslo 3 a velmi intenzivní šedou namalujte očičko a zobáček. Opět si dejte pozor, abyste vynechali bílá místečka a nejtenčím štětečkem domalujte linku pod okem a nožičky. Ptáček je hotový!

 4 (1)

 

5. Krok

V následujícím kroku za pomoci štětce číslo 3 namalujte větvičku, na které ptáček sedí. Konce jsem udělala záměrně naředěnou barvu jakoby do ztracena. Začněte světlejším odstínem hnědé a poté přidejte tmavší na spodní a místy i horní okraj, aby větvička působila více plasticky a zakulacené.

 5

 

6. Krok

Jako úplně poslední krok vás čeká pozadí. V minulém dílu malování krok za krokem jsme kolem zajíčka malovali ohraničené, co nejvíce jednolité pozadí. Tentokrát naopak budeme rozmývat modrou barvu na pozadí do ztracena. Vymíchejte si modrou a štětcem číslo 10 začněte nanášet barvu. Kolem ptáčka nechte jeden až dva milimetry mezírku. Potom naberte do štětce trochu vody a barvu rozmyjte. Následně štětec úplně vymyjte a rozetřete do ztracena již pouze čistou vodu. Barva se bude samovolně šířit po navlhčené oblasti.

 6

 

Tak co, povedl se vám? Pokud se s námi podělíte na Instagramu o vašeho ptáčka, budeme mít velkou radost. Krásné, snad již brzy, slunečné jarní dny přeje,

 Tereza z Atelier Akvarel