Jak do diáře zaznamenat vzpomínky na léto

První prázdninový týden je v plném proudu a vy už jistě nedočkavě vyhlížíte spoustu letních radovánek. Tady dovolená, tam výlet a támhle pohodové stanování s přáteli. Jak ale zařídit, aby všechny ty krásné vzpomínky nikam neutekly? Přichystali jsme pro vás hned 3 tipy, jak vzpomínky uchovat ve vašich diářích. První metodu zvládne skutečně každý, druhá se pak zalíbí hlavně nadšencům do kreslení a třetí metoda potěší všechny milovníky scrapbookingu. Inu, pojďme na to!

cestovní deník v diáři 

 

1. Ten nejjednodušší záznam vzpomínek

Ať už si vedete bullet journal nebo máte klasický diář, obětujte dvě volné stránky z každého prázdninového měsíce. Tyto stránky vám poslouží jako malé fotoalbum, ačkoliv nejsou to jen fotografie, které můžete použít. Nejprve si na stránku nakreslete libovolný počet malých rámečků. Ty mají připomínat fotky zavěšené na provázku. Pokud máte diář s tečkovanými stránkami, nebudete potřebovat ani pravítko.

Jakmile si předkreslíte obdélníky libovolných rozměrů, můžete přejít k tvořivé části. Zde máte hned 4 možnosti, jak políčka vyplnit (od nejsnazší):

 

  • Vybere si tematické samolepky a ty vlepte do rámečku tak, aby vystihly váš zážitek. Doplňte datum a název. Není třeba nic kreslit ani vymýšlet, přesto vše bude vypadat esteticky a vaše vzpomínka zůstane uchovaná.
  • Kreslení není vaší parketou? Svůj zážitek tedy popište. Můžete vybrat nejmilejší vzpomínku nebo jednu myšlenku, která přesně vystihne třeba vaši letošní dovolenou.
  • Pokud nedáte dopustit na fotky, které si tisknete, určitě se odhodlejte si je do diáře nalepit. Kdykoliv se budete chtít vrátit do letních dní, vzpomínky budou vždy po ruce!
  • Že si fotky netisknete? Nevadí. Zkuste si je namalovat! Malý prostor obdélníku zakryje případné chybičky a vy si při kreslení odpočinete skoro stejně, jako při výšlapu na hory.

 

inspirace letní seznam

Fotky, samolepky, text nebo kresba. Jak svou nástěnku pojmete je jen na vás!

 

2. Vzpomínková mapa léta

Že si užíváte kreslení, ať už černým linerem nebo barevnými fixami? Pak si zamilujete vzpomínkovou mapu. Potřebovat budete opět dvě čisté stránky v diáři a všechny své prázdninové vzpomínky. Do středu dvojstrany vepište název měsíce, pro který chcete vzpomínky zaznamenat, případně mapu věnujte celému létu.

Okolo pak kreslete obrázky symbolizující malé i velké zážitky, na které rozhodně nechcete zapomenout. Ať už to bude výlet do vysněného města nebo jen objevení nové knihy se zajímavým příběhem, neváhejte a dejte se do kreslení. Tímto způsobem se navíc naučíte kreslit rozmanité množství věcí a vystoupíte ze své komfortní zóny. Kdo ví, co při tom odhalíte… :)

Výhodou vzpomínkové mapy je, že funguje podobně jako ta myšlenková. Jednotlivé zážitky můžete snadno propojit tenkou linkou a naznačit tak, že v Paříži jste nejen navštívili nádherné památky, ale ochutnali jste i ty nejlahodnější croissanty na světě. Délicieux!

cestování v diáři

Vzpomínková mapa vás dokonale procvičí v kreslení rozmanitých předmětů.

vzpomínky na léto v diáři

I ty nejobyčejnější zážitky mají místo ve vašem diáři!

letní bullet journal

 

3. Scrapbooking pro diáře

Posledním způsobem, jak si uchovat vzpomínky na letní dny, je scrapbooková metoda. Protože se stále pohybujeme v diáři, je náš prostor trochu omezenější než ve fotoalbu. Nicméně i zde se můžeme kreativně vyřádit. V tomto tipu se spojují metody zmíněné výše, tedy kreslení, psaní, používání samolepek a dalších materiálů.

K tvoření budete potřebovat drobné fotky z vašich cest, vstupenky, jízdenky, zkrátka jakékoliv památky, které můžete nalepit na stránku. Pro vytvoření dokonalé atmosféry se budou hodit i barevné scrapbookové papíry, samolepky, washi pásky a razítka. Dopředu si rozmyslete, v jakých barvách by měla vaše stránka být a kam umístíte jednotlivé komponenty. Díky tomu bude výsledek působit uceleně.

Základem pro vytvoření podobné stránky je vrstvení. Jako podklad pro fotky či vstupenky použijte barevný papír, doplňte jej o washi pásky nebo ozdobte fixem. Jednotlivé vrstvy překryjte samolepkami nebo razítkem, nebojte se například ani květin, které se v diáři krásně vylisují. Hezky se dají využít i papírové výseky, například s motivem cestování. A pokud patříte mezi opravdové fanoušky, nezapomeňte využít speciální nástroje, jako jsou řezačky nebo děrovačky.

cestovní deník album

Stránku probudíte i většími nápisy nebo citáty.

inspirace cestovní deník

Kombinace textu, obrázků a samolepek vytvoří vaši jedinečnou vizuální vzpomínku.

vzpomínky na léto

Součástí může být i playlist, který vás vždy spolehlivě vrátí na místo vašich vzpomínek.

 

Vyberte si jednu z metod a pusťte se do tvoření. Vaše vzpomínky získají jedinečnou vizuální podobu, která vám dodá pocit klidu a pohody vždy, když se na ni podíváte. Přejeme vám krásné a pohodové prázdniny plné zážitků!

 

Co jsme pro tvoření použili?

Michaela Kolková
(Míša v Šálku)