🐰🌷🐣 Sváteční DOPRAVA ZDARMA do výdejních míst pro objednávky nad 500 Kč 🚚

Akvarel krok za krokem: Dýně v zimních barvách

Když si sedám k počítači, abych pro vás sepsala dnešní tutoriál, venku je docela chladno, večerní vzduch je cítit zimou (také máte určité vůně vzduchu jasně spojené s počasím??) a v noci má klesnout teplota na pouhý jeden stupeň nad nulou. Obrázek, který jsem pro podzimní malování krok za krokem připravila mi tedy přijde jako šitý na míru – dýně k podzimu neodmyslitelně patří, ale vzhledem k nízkým teplotám venku, se snad víc než jejich tradiční hřejivá oranžová barva, evokující ve mně teplé babí léto, hodí spíš chladné mentolové a šedavé odstíny, odrážející více chladná rána a večery, která právě zažíváme.

V dnešním tutoriálu si vyzkoušíte techniku do mokrého, ale většinou budete malovat na suchý podklad, a tak si vystačíte dobře i s celulózovým papírem, stejně jako já.

 Finální foto akvarel dýně

 

Pomůcky a potřeby k malbě 

Na tento obrázek budete potřebovat:

 

1. Krok

Jako vždy začněte jemnou skicou. Ideálně se na skicu pod akvarel doporučuje obyčejná grafitová tužka o tvrdosti HB či B1. Vždy se snažte skicu dělat tak lehce, aby byla téměř neviditelná, anebo ji před malováním můžete lehce přegumovat.

1. skica tužkou

 

2. Krok

Začněte horní dýní, která má být bílá se šedými skvrnami. Na podklad použijte velmi světlou paynovu šeď a štětcem velikosti 10 ji nanášejte zejména na místa, kde máte na papíře tužku. Tmavší místa jsou u dýní vždy mezi jednotlivými dílky, a naopak na středu dílku je barva nejsvětlejší. U vrchní dýně tedy barvu nanášejte zejména do rýh a mezi ponechejte volný prostor bez barvy, aby bílou barvou dýně byla bílá barva papíru. Jakmile budete mít hotový podklad, vezměte si štěteček velikosti 1 a intenzivnější šedou namalujte mezi jednotlivými dílky dýně tenké linky – díky kontrastu ještě lépe vynikne bílá barva a plastičnost dýně. Někde budou linky ještě do mokrého, někde již do suchého, ale to vůbec nevadí.

Nyní se přesuňte ke spodní dýni. Na první lazuru použijte opět největší štětec a hodně světlý odstín emerald green. Aby jednotlivé dílky byly hezky viditelně oddělené, ale nemusely jste mezi nimi nechávat bílé mezery, budete postupovat na přeskáčku vždy ob jeden dílek. Opět si představte, kde je každý dílek nejoblejší, a toto místo nechte nejsvětlejší a na intenzitě barvy přidejte až na krajích.

Jako poslední se budete věnovat prostřední dýni – předchozí dvě už by měly být v tomto kroku zcela suché a nic by se vám nemělo rozpíjet. Začněte štětcem č.10 a naneste velmi světlou okrovou lazuru přes celou plochu dýně a ujistěte se, že podklad je rovnoměrně vlhký (dýně se proti světlu po celé ploše leskne) a hned použijte vymíchanou směs indiga a turquoise blue. Do míst mezi dílky malujte čárky, skvrnky a puntíky štětcem velikosti 4 a nechte barvu se volně rozpíjet. Nechte obrázek zaschnout.

2. kombinace technik

 

3. Krok

V tomto kroku se vrátíte k prostřední dýní a do původní směsi indiga a turquoise blue přidejte ještě emerald green. Použijte opět štětec č.4 a podobně jako poprvé do mokrého, nyní však již na sucho, vytvářejte štětcem různé skvrnky. Také zvýrazněte linkami jednotlivé rýhy na dýni.

U spodní dýně domalujte chybějící dílky, které jste poprvé vynechali. Dejte pozor, aby u zadních dílků byla prostřední dýně již suchá a tmavá barva se vám nedostala do spodní dýně.

3. dokončení spodní dýně 

 

4. Krok

Směsí sepie a umbry namalujte zem pod největší dýní a všem dýním namalujte stopky. Na zem určitě použijte štětec vel.10, kterým zvládnete i stopky, ale nemáte-li ještě ruku tak lehkou, klidně sáhněte po štětci č.4. Až bude vše suché (pokud se vám nechce čekat, použijte fén), u horní dýně namalujte šedé skvrnky jako u dýně prostřední a stejné skvrnky domalujte v odpovídajících barvách i na spodní dýni.

4. detaily a skvrnky 

 

5. Krok

Přidejte intenzitu na zem a tmavší sépií domalujte štětcem vel.1 stopky všech dýní. Točitými linkami naznačíte, jak hezky se stopky po zaschnutí kroutí. Domalujte stíny, které vrhají vrchní a prostřední dýně a gratuluji – máte hotovo! :-)

5. dokončení

 

Doufáme, že jste si s námi toto podzimní malování v chladivých barvách užili a budeme se těšit zase o Vánocích.

Tereza (@atelier.akvarel)