🐰🌷🐣 Sváteční DOPRAVA ZDARMA do výdejních míst pro objednávky nad 500 Kč 🚚

Bullet Journal: Čím kreslit a (kraso)psát

Hledáte psací potřeby, s nimiž vytvoříte bullet journal stránky vašich snů? Jakkoliv se to může zdát výmluvné, ty správné fixy vám pomohou dosáhnout vytouženého výsledku, ať jde o písmo či kreslení. V dnešním článku si proto představíme ty psací potřeby, bez kterých se při vytváření kreativního diáře neobejdete. Začneme s černými finelinery, zmíníme i černé štětcové fixy, a v neposlední řadě se podíváme na nějaké barvičky.

 

1.   Černé fixy

Pro psaní a kresbu: Tenké černé fixy (finelinery)

Psaní poznámek, drobné kresby, vlaječky i rýsování tabulek. Na to všechno využijete černé linery s tenkým precizním hrotem, který vám pomůže načrtnout přesné linie nebo napsat malá písmenka. Čím menší hrot si vyberete, tím detailnější kresby s ním vytvoříte. Na druhou stranu je dobré zvážit, zda patříte do skupinky lidí, kteří na své psací potřeby tlačí – pokud ano, příliš tenký hrot rychleji zničíte.

Mezi černými finelinery používanými pro bujo je naprostou jedničkou značka Sakura. Jejich Pigma Micron fixy najdete v několika tloušťkách a jakmile je vyzkoušíte, láska k nim přetrvá navěky. Výhodou je také to, že Sakura vyrábí i plastové hroty, které jsou odolnější vůči zatláčení dovnitř. Sáhnout můžete i po levnějších Marvy Uchida, které najdete také v miniaturní velikosti 003. 

Linery a gelovky

 

Krasopísmo a kaligrafie: Černé brush pens

Krásné ozdobné nadpisy vytvoříte pomocí fixů se štětcovým hrotem. Hrot tohoto typu je flexibilní a měkký, proto dokáže vytvářet různě široké čáry v závislosti na tom, jak na něj tlačíte. Některé fixy mají hroty dlouhé a hodně ohebné, takové se poměrně špatně ovládají. Zvlášť, pokud krasopísmo ještě nemáte úplně v ruce. Přestože chce tato technika hodně cviku, správný fix vám s prací trochu pomůže.

Štětcové fixy vhodné pro začátečníky i pokročilé nabízí značka Tombow, konkrétně pak typ Fudenosuke. Ten se nabízí ve dvou variantách hrotu – měkkém a tvrdém. Oba hroty jsou příjemně malé a psaní s nimi je velmi komfortní. Podobným hrotem disponuje i Pentel Sign Pen v měkké verzi, ten navíc najdete v několika barvách.

štětcové fixy bullet journal

 

2.   Barevné fixy

Tenké linery a zvýrazňovače

Barevné nápisy slouží nejen k dekoračním účelům, ale také vám pomohou zdůraznit konkrétní události či poznámky. Právě pro takové drobnější písmo se skvěle hodí fixy s tenkým hrotem. K plánování proto už neodmyslitelně patří Stabilo Point, které seženete ve dvou tloušťkách, a především v široké škále barev. Jejich tenké plastové hroty dlouho vydrží a náplně mají vždy krásně sytou barvu.

Stabilo je značka, kterou při vybírání plánovacích potřeb rozhodně nesmíte minout. V jejich nabídce totiž najdete i celou řadu zvýrazňovačů, které však mají jednu nespornou výhodu – kromě klasických svítivých odstínů můžete zvolit i jemné pastelové zvýrazňovače. Váš diář tak nebude působit jako pouhé poznámky ze školy, ale jako estetický doplněk nejen pracovního stolu.

barevné zvýrazňovače a linery

I s obyčejnými zvýrazňovači můžete psát ozdobné nadpisy nebo kreslit.

 

Barevné štětcové fixy

Stejně jako u štětcových fixů s černou náplní, i s těmi barevnými můžete vytvářet rozmanité nápisy nebo ilustrace. S barvami si však užijete daleko více zábavy, jelikož je mezi sebou můžete míchat, nechat propíjet nebo vytvářet zajímavé ombré efekty. Pro diářové tvoření doporučujeme především fixy s náplní na bázi vody, které nejsou tolik agresivní a nepropíjí. Vybrali jsme pro vás několik brush penů, s nimiž rozhodně neuděláte krok vedle

 

Marvy Uchida

Značka Marvy Uchida nabízí jak tenké černé linery, tak štětcové fixy v široké škále barev. Na trhu se řadí mezi levnější, proto přijdou vhod ve chvíli, kdy s bullet journalem teprve začínáte. Jejich hroty jsou však velmi flexibilní, takže úplným nováčkům v brush letteringu mohou dát zpočátku trochu zabrat. Na druhou stranu jistě oceníte jejich výrazné i pastelové odstíny, které jsou vždy skvěle pigmentované.

 

fixy marvy uchida

Žlutá a fialová vlnka – Pitt Artist Pen; hnědá, oranžová a fialová vlnka – Marvy Uchida.

 

Karin

Štětcové fixy BrushmarkerPRO značky Karin si naopak zamilujete, ať jste začátečníci nebo pokročilí. Jejich velmi tekutý inkoust v kombinaci s kvalitním, pevným, avšak poddajným hrotem, dokáže ve vašem diáři divy. Pokud toužíte po nápisech s prolínáním barev nebo kresbách s efektem akvarelu, sety či kusové fixy Karin jsou vám k službám. 

fixy brushmakerpro

Díky průhlednému designu přesně uvidíte, kolik inkoustu vám ve fixu ještě zbývá.

 

Tombow

Dual ABT Brush Pens jsou celosvětově známé štětcové fixy japonské značky Tombow. Jsou oboustranné, přičemž jeden hrot je klasický tenký fix, zatímco druhý je dlouhý a flexibilní, zkrátka štětcový. Vybrat si můžete z nepřeberného množství barevných odstínů včetně šedých až černých. Fixy jsou napuštěné inkoustem na vodní bázi, nejsou proto agresivní a skvěle se tak hodí pro tvoření v diářích. Lze s nimi vytvářet stíny, barevné přechody a ani rozmývání vodou není problém.

TIP: Chcete vidět Tombow fixy v akci? Podívejte se na minulý článek

fixy Tombow

Tombow jsou stálicí v pouzdrech všech milovníků plánování.

 

Ecoline

Posledním tipem na štětcové fixy, s nimiž rozveselíte stránky bujo i klasického diáře, je značka Ecoline. Tyto baculaté brush peny jsou vhodné především na nápisy větších rozměrů (například na nadpis stránky), a to díky jejich velkým flexibilním hrotům. I přes jejich tloušťku se s nimi příjemně pracuje a bohatý výběr barev v setech i po kusech potěší i náročnější plánovací nadšence.

fixy ecoline

Akvarelové fixy Ecoline v odstínech číslo 508, 545 a 258

 

Michaela Kolková
(Míša v Šálku)