Akvarel krok za krokem: Rubínové srdce

Srdce z kamene sice většinou neznamená nic dobrého, ale v našem případě, je to veskrze pozitivní. Srdce, které si tento měsíc společně namalujeme navíc není jen tak z ledajakého kamene, ale rovnou z rubínu. Seznámíte se s principy malování drahokamů a zjistíte, že čím realističtějšího efektu chcete docílit, tím více odlesků a vrstev musíte namalovat. Já jsem zastavila zhruba uprostřed cesty, aby byl obrázek zvládnutelný i pro úplné začátečníky. Pokročilí klidně mohou přidávat další a další vrstvy. K tomuto tutoriálu jsem tentokrát natočila i video z celého procesu, kde můžete jednotlivé kroky ještě lépe vidět přímo během malování. Najdete ho zde. Tak s chutí do toho!

FD931D74-420B-401B-A500-9B970E9571A0

 

Pomůcky a potřeby k malbě

 

1. Krok

Načrtněte si základní obrys srdce. Pokud se vám nedaří, mít obě poloviny srdce stejné, nakreslete si na obyčejný papír jenom jednu polovinu srdce, vystřihněte, obkreslete, šablonu z papíru otočte a obkreslete i druhou polovinu srdce. Poté podle obrázku nakreslete i jednotlivé čáry značící vybroušené hrany drahokamu.

Akvare krok za krokem - srdce 1

 

2. Krok

Nyní si vezměte maskovací kapalinu a tenčí štětec. Doporučuji silikonový, nebo štětec vyřazený na použití výhradně s maskovací kapalinou. Pokud takový nemáte, ošetřete si dopředu váš štětec na malování tuhým mýdlem, abyste předešly poškození štětin. Štětec si navlhčíte vodou a poté jím přejíždějte po kostce mýdla, dokud se vám štětinky mýdlem lehce neobalí. Tato mýdlová vrstva zajistí, že se maskovací kapalina nedostane mezi štětiny štětce a půjde snadno smýt. Skicu si klidně lehce přegumujte a na tahy tužkou naneste maskovací kapalinu. Počkejte, než kapalina zcela zaschne.

Akvare krok za krokem - srdce 2

 

3. Krok

Nyní si vymíchejte červenou barvu, kterou budete malovat a vezměte si silnější štětec. Po celou dobu malování pracujete s jednou hlavní barvou a měníte pouze její intenzitu a čistotu. Intenzitu ovlivníte množstvím vody přidané k barvě - čím více vody k barvě přidáte, tím světlejší odstín získáte a naopak. Čistotu barvy zase změníte přimíchám šedé – takto získáte ten správný odstín na tmavší a tlumenější místa z obrázku. Snažte se na konkrétní plošky používat podobnou intenzitu/čistotu odstínů, abyste dosáhli dostatečného kontrastu.

Akvare krok za krokem - srdce 3

 

4. Krok

Jakmile vám první vrstva zaschne, přidejte další, aby se vám v drahokamu objevily ony žádoucí efekty odlesku. V tomto případě tedy malujeme trojúhelníky či čtyřúhelníky, které vytvoří efekt procházejícího a lámající ho se světla.  Uvidíte, že srdce začne působit více plasticky. Pokud byste chtěli tento efekt ještě zesílit, pokračujte v přidávání dalších vrstev odstínů. Jako inspiraci můžete použít fotku nějakého drahokamu ve tvaru srdce.

Akvare krok za krokem - srdce 4

 

5. Krok

Pokud jste spokojení a barva na obrázku je zcela suchá, odstraňte maskovací kapalinu. Přejíždějte po ní jemně prsty, než začne žmolkovat a odlupovat od papíru. Pod ní vám zůstala bílá stopa papíru. Jestli nemáte linky rovné, nevadí, budeme se jim věnovat v dalším kroku.

Akvare krok za krokem - srdce 5

 

6. Krok

V posledním kroku si opět vezměte tenčí štětec a bílou krycí barvu a opravte hrany plošek drahokamu, aby byly hezky rovné, či zamalujte místa, kde vám třeba barva navzdory maskovací kapalině trochu zabarvila papír. Hotovo! 

Akvare krok za krokem - srdce 6

 

Každý den v roce plný lásky vám přeje,

Tereza z Atelier Akvarel