Akvarel krok za krokem: Metalické květiny s barvami Coliro

Dnes se podíváme na zoubek a hlavně třpyt metalickým barvám Coliro od značky Finetec. Naučíte se základní květinové tahy štětcem, které posunou Vaše akvarelové květiny zase o level výš.

 metalické barvy coliro obrázek s květinami

 

Pomůcky a potřeby k malbě 

 

Základní tahy

Nejprve si procvičíte základní tahy, které budete při dnešním malování používat. Ukáži Vám, jak jednoduchým způsobem můžete namalovat různé lístky za použití štětce kulatého, plochého a tzv. kočičího jazýčku.

1. Kulatý štětec – Při malování můžete používat pouze špičku štětce a nejprve si jakoby předmalovat obrys lístku a poté ho vybarvit – trochu jako když kreslíte pastelkami, nebo můžete použít celé tělo štětce - tato technika tahů je na akvarel vhodnější. Provádí se tak, že položíte špičku štětce na papír a jak táhnete přitlačujete na papír stále větší a větší část štětce (tzv. tělo štětce) a poté zase postupně zvedáte, až se dotýkáte opět pouze jen špičkou. Doporučuji tyto tahy natrénovat (klidně klasickými barvami na bílý akvarelový papír). Trénink oceníte i při krasopisu – tahy v písmenech směrem nahoru jsou tenké, malujeme špičkou štětce, tahy dolů jsou silnější – přitlačujeme tělo štětce k papíru a opět zvedáme.

základní taky pro akvarel kulatý štětec

 

2. Kočičí jazýček – Tento štětec je ideální na kvítky s kulatým okrajem a právě ty použijete jako doplněk k hlavním květům na obrázku. Opět používejte celé tělo štětce – přiložte špičku štětce na papír a s tahem mírně přitlačte tělo štětce na papír a namalujte drobný oválný lístek. Znovu doporučuji si tahy procvičit a na zkoušku si klidně namalujte i několik celých kvítků, poupátek a rozvíjejících se kvítků, nebo bočních kvítků – z nichž jsou vidět pouze tři lístky z celkových pěti. Celá kompozice pak bude působit přirozenějším a dynamičtějším dojmem, než když budou všechny květy plně rozvité.

základní taky pro akvarel kočičí jazýček

 

3. Plochý štetecPlochý štětec využijete v tomto tutoriálu konkrétně na listy, ale dají se s ním skvěle malovat celé květy, karafiáty, cesmíny apod. Štětec položíte jeho spodní plochou hranou na papír mírně našikmo a opět přitlačením štětce na papír za tahu namalujte lístek. Čím více našikmo (vodorovně) štětec na papír položíte, tím užší lístek vznikne. Můžete také spojit dva tahy dohromady a namalovat plnější „složený“ lístek. Až si všechny tahy natrénujete, vezmete si černý skicák a pojďte přímo na věc! ????

základní taky pro akvarel plochý štětec

 

Metalické květiny krok za krokem

1. Odstínem „Rose“ a kulatým štětcem namalujte první složený lístek (stopy po dvou tazích štětcem dávají okvětnímu lístku hezkou strukturu a jakousi středovou linku) a poté dalších pět. Naberte na špičku štětce odstín „Pink“ a drobnými tečkami domalujte střed květiny. Stejně tak začněte malovat i druhý květ, jen prohoďte odstíny – na lístky použijte Pink a na střed Rose. Je dobré, abyste mezi jednotlivými okvětními lístky měli volné mezírky. Jednotlivé lístky tak budou hezky viditelné a jasně definované a střed bude jemný a drobný. Kdyby naopak mezery mezi lístky nebyly, vzniknou spíše větší takové metalické skvrny se špičkami lístků po okrajích a s nedefinovaným středem. Květ by pak působil příliš těžkopádně.

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 1

 

2. Až dokončíte velkou květinu, vezměte si druhý štětec - kočičí jazýček, kterým namalujete skupinky menších kvítků v horní a spodní části. Použila jsem opět stejné odstíny, ale střed tentokrát můžete udělat stejně jako já odstínem „Tibet Gold“.

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 2

 

3. Tibetským zlatem a plochým štětcem namalujte základní lístečky.

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 3

 

4. Na úzké a podlouhlé lístky použijte „Moon Gold“. Jednotlivé druhy listů přes sebe klidně vrstvěte.

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 4

 

5. V tomto kroku doplníte k malým kvítkům stonky a drobné lístečky. Tahy jsou stejné jako předtím u kulatého štětce, jen tentokrát použijte malý štěteček číslo 0 a barvu Moon Gold. A poté ještě můžete odstínem „Bronze“ dodělat další drobné lístky na volná místa. Cílem je, aby okolí květů bylo hezky vyplněné listy.

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 5

 

6. V posledním kroku ještě přidejte tzv. stínové lístky plochým štětcem opět odstínem Tibet Gold, ale tentokrát naberte méně pigmentu a více vody, aby lístky byly jen lehce vyditelné a vytvořili jakousi spodní vrstvu pod prvními listy.

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 6

 

akvarek krok za krokem metalické barvy coliro 7

 

No a máte hotovo!  Doufáme, že jste si dnešní metalické malování užili stejně jako mi. Připravili jsme pro Vás i video z malování dalšího metalické obrázku zase v jiným odstínech a stejně tak i názornou ukázku jednotlivých základních tahů štětci – vše najdete na Yuppi Instagramu. A co se konkrétně paletky Vintage týče, mohu ji s čistým svědomím doporučit. Všechny odstíny jsou skvěle pigmentované, krásně lesklé a moc hezky se doplňují.

Tereza (@atelier.akvarel)